Een SETA-buurt: Samen en toch Apart

De toekomst is dichtbij. Je telt enkele jaren bij je leeftijd op en je probeert je in te denken en in te leven hoe je er dan voorstaat. Gezond? Leuke woonomgeving met aardige mensen. Jong en oud door elkaar. Gezellige groene buurt. Onafhankelijk van wie dan ook en in staat om veel zelf te doen: sporten, uitgaan, boodschappen doen, buurten, etc… Een wereld die voor jou open staat.

Kortom, je droomt wat af.

Maar dan begint het toch te knagen. Misschien ziet dat toekomstbeeld er helemaal niet zo uit. Woon je niet meer waar je graag wil wonen. Ben je zelf qua gezondheid een krakende wagen geworden. Opname in een nabij verzorgingshuis is nabij. Niet langer meer onafhankelijk. Afhankelijk van anderen voor de dagelijkse boodschappen, de dagelijkse contacten. Het enige wat misschien resteert is het verzorgen van de geraniums op de vensterbank. Je wereld is kleiner geworden.

Beide toekomstbeelden moeten nu al aanleiding zijn om het heft in eigen hand te nemen. Niet alleen, maar samen met anderen. “Samen bereik je meer” is het uitgangspunt. Samen bouwen met anderen aan een toekomst die door jou en anderen wordt gedeeld.

En de droom wordt langzaam verder ingevuld. Je ziet een woonbuurt waar mensen wonen van alle leeftijdsgroepen. Mensen die bereid zijn om in de buurt en de mensen om hen heen te investeren. Een buurt met veel groen dat door de buurt zelf onderhouden wordt. Kinderen die opgevangen worden door zelf georganiseerde kinderopvang in de buurt. Mensen die het niet zo goed meer alleen redden worden bijgestaan door buurtbewoners.

Een woonbuurt  met huur- en koopwoningen en een rijke schakering aan type woningen. Woningen die levensloopbestendig zijn, duurzaam zijn gebouwd en energie-neutraal. Woningen die neergezet zijn door bijvoorbeeld collectief particulier ondernemerschap (CPO), al dan niet in samenwerking met een wooncorporatie en/of door een projectontwikkelaar.

Een woonbuurt met een eigen “buurtkamer” om activiteiten samen te delen en te beleven: een gezamenlijke fitnessruimte, kinderkamer, buurtboekenkast, hobbyruimte. Een woonbuurt waar zorg dicht in de buurt is en buurtzorg aangevuld wordt met mantelzorg.

Een buurt waar sprake is van zelfstandig wonen en waar men op elkaar kan rekenen mocht dit nodig zijn. Een buurt waar men “samen” woont, maar toch “apart”. Een SETA-buurt: open en toegankelijk.

In zo’n buurt wil ik straks graag wonen.

Wie doet er mee in Loon op Zand? Er is nog een leuk stukje land beschikbaar, wellicht, of nu al met je eigen buurt samen de toekomst in gaan in deze richting?

(wordt vervolgd)

Molenwijk 3 en 4

Molenwijck 3 en 4

Molenwijk 3 en 4

Molenwijck 3 en 4

Dit bericht werd geplaatst in Wonen in de toekomst. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s