Hoe NPOnieuws het gescandeer bij GW gebruikt als reclamespotje

Maandag 22 december 2014
Helaas wakker geworden op het verkeerde moment: een walgelijke uitspraak wordt gevolgd door een luid gescandeer en gejoel om 2 minuten voor acht. Onmiddellijk gevolgd door een andere trailer die aanmoedigt om vooral naar de hoogtepunten van NPOnieuws te kijken en te luisteren.
Nu besef ik dat het gescandeer door de publieke omroep gebruikt wordt als lokkertje (reclamespot) door NPOnieuws gebruikt (herstel misbruikt) wordt.

Ik liet mijn ontbijt even voor wat het was en pakte m’m tablet om snel een mailtje van verontwaardiging te sturen naar NPOnieuws met het verzoek om hier mee op te houden.:

“Opnieuw stoor ik mij ernstig aan uw aankondigingen van de zgn.
“Hoogtepunten”  van het nieuws waarbij de aankondiging begint met de
vreselijke wartaal van GW. U maakt zich daarmee ook schuldig aan het
echoën van een discriminerende uitspraak en maakt tegelijkertijd
indirect reclame hiervoor. Ieder keer opnieuw als ik deze uitspraak
hoor gaat mijn bloed stollen van verontwaardiging. U beledigt indirect
miljoenen mensen om een zeer naïve reden, namelijk om aandacht te
krijgen voor uw uitzending, ten koste van velen! Houdt u daarmee aub
op. Met vriendelijke groet,

Tot mijn verrassing kreeg ik vrij snel het volgende antwoord terug:

Bedankt voor uw bericht.
De NOS is een journalistieke organisatie. Het hoort tot hun taak om de
kijker te informeren over de werkelijkheid van alle dag. Het journaal
mag geen partij kiezen; het moet onpartijdig en onafhankelijk zijn.
Het uitzenden van welk onderwerp dan ook betekent alleen maar dat wij
dat onderwerp als relevant nieuws beschouwen, wij zijn het er mee eens
noch oneens. Kijkers moeten hun eigen conclusies trekken, hun eigen
oordelen vellen.

Nou vraag ik je: een standaard antwoord zonder inhoudelijke reactie. Prima gedaan NOS . Dan nog maar een mailtje er tegenaan gegooid:

Geachte mevrouw………,

Uw antwoord (kennelijk een standaard-antwoord?) kan ik in zijn algemeenheid geheel onderschrijven. Maar deze reactie geeft naar mijn idee helaas geen inhoudelijke reactie op mijn mail. Inhoudelijk wijs ik er namelijk op dat u dit gescandeer gebruik als reclame en promo-activiteit voor uw programma zonder rekening te houden met de gevoelens van vele Medelanders!
U wilt uw hoogtepunten onder de aandacht brengen van de luisteraars. En er zijn veel hoogte- en dieptepunten van dit jaar te vermelden. Door uitsluitend dit gescandeer als eerste topic te kiezen om aandacht te trekken voor uw programma miskent u hoe dit gescandeer de gevoelens kwetst van vele Medelanders! U maakt een (kennelijk) bewuste keuze zonder te letten op de gevolgen hiervan. Notabene is dit onderwerp aanleiding voor een serieus onderzoek bij de rechter op grond van duizenden officiële aanklachten.
Natuurlijk is dit relevant nieuws en moet u daar ook over blijven berichten, maar niet als “aandachtstrekker” om uw programma te promoten en als continu terugkerende reclameboodschap te gebruiken.

Een schijn van partijdigheid wordt opgewekt door steeds dezelfde boodschap te gebruiken.
Kies dan minimaal voor een at random keuze van terugkerende hoogtepunten/dieptepunten als reclame-uiting.
Als kijker en luisteraar vel ik inderdaad mijn eigen oordeel en trek ik mijn eigen conclusies. Mijn conclusie voor deze reclame-uiting heb ik in deze mail samengevat. Ik zie uw inhoudelijke reactie graag tegemoet.

Het antwoord hierop komt minder snel dan ik gehoopt heb. Ik wacht er nog steeds op….

Misschien helpt het als meer mensen het met mij eens zijn.

 (Cartoon met toestemming mogen gebruiken van René Krewinkel, http://krewinkelkrijst.nl/)

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s