Gaat de lokale zorg een ongekend aantal wethouders de kop kosten?

ravijn_320x329Chris Aalberts blikt in The Post Online (TPO,27-12-2014) terug op een vijftal politieke kwesties in 2014 waar we volgens hem in 2015 nog last van krijgen. In een kennelijk wat sombere stemming ziet hij een groot aantal zorg-wethouders het komend jaar sneuvelen. Waar deze uitspraak nu precies op gestoeld is, is mij niet duidelijk. Enerzijds verwijst hij naar een te rooskleurig beeld die in de verkiezingstijd voor de gemeenteraad in Amsterdam door een lijsttrekker hierover is opgeroepen (“We gaan de bezuinigingen op de zorg compenseren”). Daarnaast citeert hij mij als lijsttrekker voor Pro3 in Loon op Zand waarbij ik in februari 2014 meldde dat “het allemaal nog heel onduidelijk was hoe de zorg er lokaal  uit zou gaan zien”. Vervolgens drong zich de vraag op (bij wie eigenlijk? bij Chris?) hoe burgers voor een politicus kunnen stemmen als die politicus zelf niet weet wat er komen gaat.

Gemeente aan zet

Inmiddels is het 2015 en is na vastgestelde wetgeving en lokale verankering de trein ook daadwerkelijk gaan rijden. Ook in Loon op Zand. Na een enorme inzet van de ambtelijke organisatie om de lokale zorg in een nieuw jas te stoppen en door de plaatselijke lokale politiek goed gekeurd te krijgen, de plaatselijke bevolking en maatschappelijke organisaties te informeren en vooral ook met zorgafnemers te communiceren wordt met spanning de komende periode afgewacht of het lukt. Nee, nog lang niet alles is duidelijk. Ja, ongetwijfeld zullen zich fouten aandienen. Dit jaar is een overgangsjaar. Eén ding staat wel vast: de gemeente zit er nu met de neus bovenop. Waar eerder nauwelijks tot geen vat te krijgen was op een deel van de zorgkosten door de wirwar aan regelgevingen op landelijke, provinciaal en regionaal niveau ligt nu de verantwoording bij het lokale bestuur om tijdig bij te sturen, kosten te beheersen, schotten weg te halen en maatwerk aan te bieden waar het moet en nodig is. Tegelijkertijd worden ook burgers uitgedaagd om over de lokale zorg zelf goed na te denken hoe het beter en anders kan.  Terecht merkt Chris Aalberts  op dat dit betekent dat een prikkel zal ontstaan om lokale politici vaker op hun daden aan te spreken. Dat is alleen maar positief voor het lokale bestuur. Het leidt (hopelijk) tot grotere onderlinge betrokkenheid tussen lokale politici en burgers leiden.

Gaan er koppen rollen?

Of dit nu meteen als een belangrijke voorspelling naar voren geschoven moet worden, los van de vraag of het  überhaupt interessant is om te weten, betwijfel ik ten zeerste. Wat een dergelijke kop van een artikel wel doet is heel smal en eng focussen op een onderwerp die veel meer omvattend in beeld gebracht kan worden.  Het leidt tot voorbarige reacties over knoeiende wethouders,  lokale organisatorische chaos, dubieuze praktijken van wethouders en goedbedoelde adviezen om vooral maar als wethouder te kiezen voor de minder risicolopende portefeuilles als RO en Financiën. Lokale politici zullen het komend jaar gigantische veranderingen tot uitvoer moeten brengen die op nationaal niveau zijn bedacht en besloten. Als in den lande blijkt dat een groot aantal  gemeenten op onderdelen vast dreigen te lopen in de uitvoering moet dit een voldoende signaal zijn naar Den Haag om bijsturing te plegen. Anders vrees ik dat vooral daar koppen gaan rollen.

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Lokale politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s