VNG-congres te duur voor raadsleden?

Logo_VNGjaarcongres

De Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseert ieder jaar een congres voor lokale bestuurders: burgemeesters, wethouders, raadsleden. Naast een jaarlijkse verantwoording van verenigingsactiviteiten wordt een uitgebreid programma aangeboden met een breed scala aan onderwerpen ter inspiratie van de congresbezoekers. Het congres is gericht op het versterken van de lokale democratie.

Dit jaar staat het congres in het teken van “Dichtbij, Dialoog & Democratie“. In het welkomstwoord op internet wordt dit onderbouwd met de volgende tekst: ”

Door de decentralisaties, de ongekende dynamiek in de samenleving en het fragmenterende politieke landschap is er een beweging ontstaan naar dicht(er)bij, naar nieuwe vormen van dialoog: midden in de samenleving, eenvoudiger en qua repertoire gevarieerder. Het besef dat deze tijd om nieuwe vormen van dialoog en interactie vraagt, wordt breed gedeeld. Zie de vele initiatieven zoals G1000, stadsgesprekken, burgerjury’s en burgerbegroting. Het zijn allemaal uitingen van een zoektocht naar mogelijkheden om de lokale democratie te versterken. Inwoners voelen en vinden dat het in ‘de politiek’ niet over hen gaat. Er is een afstand tussen de ‘leefwereld’ van mensen en de ‘systeemwereld’ van bestuur en ambtenaren. De gemeenteraad als de ‘unieke’ dialoogplek waar de afweging van belangen plaatsvindt, past niet meer; althans dat wordt niet meer zo ervaren, niet meer zo gevoeld.”

Het bovenstaande is voor mij de reden om mij hiervoor als raadslid aan te melden. Zeker een aangekondigde en inspirerende presentatie van de kartrekker van de G1000, David van Reybrouck, is hier de belangrijkste aanleiding voor.

Wat schetst echter mijn verbazing: om één dag aan dit congres deel te nemen zou mij dit € 500,= kosten. Voor een raadslid uit een kleine gemeente een (te) hoog bedrag. Een rondgang bij de griffier en ook bij de raadsvoorzitter levert mij tot nu toe nul op rekest. Er is hier geen geld voor te vinden in de gemeentebegroting. Heel jammer dus. Zeker als je uitdrukkelijk door het VNG als raadslid voor dit congres wordt uitgenodigd.

Nieuwsgierig heb ik uitgerekend wat de jaarlijkse contributie is wat een gemeente moet betalen aan het VNG. Dit bedrag is  afhankelijk van het aantal inwoners en bedraagt voor onze gemeente ca. € 30.000,=. Ook hier schrok ik van als ik dit bedrag relateer aan het toegangsgeld om één dag mee te mogen doen. Dit doet bij mij ook de vraag opkomen of onze burgemeester en wethouders hier wel een budget voor gereserveerd hebben.

Wel moet ik het VNG nageven dat 1 dag voor het congres een zgn. D1000 dag wordt georganiseerd die gratis toegankelijk is voor alle lokale bestuurders met inbegrip van inwoners. Het gaat hier om een bijeenkomst waar inwoners, ondernemers, wetenschappers, lokale bestuurders en ambtenaren met elkaar in gesprek gaan over hoe je de lokale democratie kunt versterken en wat daarvoor nodig is. Zeker een dag om mee te maken.

Ik ben benieuwd hoe raadsleden uit andere gemeenten over de (te?) hoge toegangsprijs voor dit jaarcongres van het VNG denken. Misschien zie ik een eenvoudige oplossing over het hoofd?

Dit bericht werd geplaatst in Lokale politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op VNG-congres te duur voor raadsleden?

  1. Leo Kerpel zegt:

    Met de stelling ben ik het helemaal eens, temeer zoals je zegt dat de gemeente als lid van de VNG contributie betaald. Het extra betalen van € 500 is absurd.
    Daar komt bij zoals je zegt dat er vaak wel leuke en bijzondere onderwerpen op de agenda staan, zoals ook nu “het versterken van de lokale democratie”. Jammer dat er zo’n hoge drempel wordt opgeworpen voor de dragers van de democratie, raadsleden. Groet, Leo Kerpel, fractievoorzitter D66 Binnenmaas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s