Een staaltje framing: Kaatsheuvel

Met verbazing heb ik in de Volkskrant van 30 dec. een artikel(van Olaf Tempelman) gelezen over de noodopvang voor vluchtelingen in Kaatsheuvel. Een artikel op pagina 3 met de kop: “In Droomgaard huist het onheil”. Een kop over de volle breedte van de pagina met boven deze kop een grote foto van recreatiepark Droomgaard en schoolgaande jeugd die er langs fietst. Als subkop wordt in de krantversie vermeldt:VK_subkop_949x69
Waarom verbaasd?
De kop boven het artikel suggereert “onheil”. Onheil wat te maken heeft met “vluchtelingen”. Daarom moeten de kinderen uit het speciaal onderwijs begeleid worden door “beveiligers”. Dit om tegemoet te komen aan de onrust bij ouders. Een volgende alinea meldt dat de vluchtelingen er nog niet zijn, dus dat er niemand is om de kinderen “tegen te beschermen”. Eén ouder uit z’n ongerustheid door te suggereren dat de mobieltjes van zijn kinderen wel eens gejat zouden kunnen worden, “want je weet maar nooit. Die vluchtelingen komen met niets hier.

De directrice van de betreffende school laat een tegengeluid horen: “Het probleem zit niet in de komst van de vluchtelingen op zichzelf als wel in de extra drukte op de route. Haar leerlingen moeten het hebben van vaste routines en structuren en liefst ook een prikkelarme omgeving”. Haar reactie wordt ter benadrukking in een apart kader geplaatst.
De rest van het artikel gaat over op de boosheid van andere inwoners van Kaatsheuvel.

Bovenstaande geeft een perfect voorbeeld van framing: de boodschap voorzien van een door de journalist/krant gewenste toon. Op die manier wordt het onderwerp in de schijnwerpers gezet en wordt een mening in een bepaalde richting geduwd. In het artikel overheersen de kernwoorden: onheil-vluchtelingen-beveiligers-kinderen-ongeruste ouders. Framing is in dit geval iets suggereren wat kennelijk voor lezers aantrekkelijk is.

Dat de gemeente een handreiking geeft aan ouders om hun zorgen weg te nemen valt weg en wordt vervangen door de interpretaties van de journalist.

Jammer dat deze manier van framing uiteindelijk ten koste gaat van de vluchtelingen (“zie je nu wel, het staat in de krant”) maar ook de goede bedoelingen van de gemeente overschaduwd. Mag er misschien wat meer plaats ingeruimd worden voor nuance bij de Volkskrant?

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Lokale politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s