Weggemoffelde soldij, weggemoffelde geschiedenis

Opnieuw en terecht wordt de niet uitbetaalde soldij aan de orde gesteld. Dit keer in een groot artikel in het Algemeen Dagblad en alle daarmee verbonden regionale kranten. De kop is voortreffelijk en het artikel geeft goed weer waar de backpay-kwestie omdraait. Alleen de daarbij geplaatste foto’s zijn misplaatst. Het gaat niet om situaties na 1945. De periode van de Tweede Wereldoorlog in Azië. Het gaat om de talloze kampen van krijgsgevangenen in Nederlands-Indië, Japan, Birma, etc. De KNIL-soldaten die na de oorlog naar hun soldij konden fluiten en waarvan sommigen opnieuw de oorlog werden ingestuurd in de koloniale strijd om het behoud van Nederlands-Indië.

Ik heb de foto’s in het AD verwisseld voor foto’s van het kamp waar mijn vader in Japan het grootste deel van de oorlog heeft door moeten brengen. Foto’s worden vaker langer onthouden dan de tekst. Ik hoop dat dit ook nu het geval zal zijn. De geschiedenis mag niet achteraf geretoucheerd worden.

BD_1dec2017_IK_823x1016

Dit bericht werd geplaatst in Indische Kwestie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s