Er wordt weer een poging gedaan om een kleine, maar belangrijke stap te zetten. Wij zijn hier nog niet mee klaar! Deze rechtszitting is belangrijk en ik hoop dat het slaagt.
Nabestaanden van enkele KNIL-militairen stappen naar de rechter om de zogeheten backpay-uitkering van 25.000 euro. Die is bedoeld voor ambtenaren en militairen uit Nederlands-Indië die in de Tweede Wereldoorlog geen salaris ontvingen en op 15 augustus 2015 nog in leven waren.
Nabestaanden van eerder overledenen vinden dat oneerlijk.
De backpay-kwestie heeft decennialang gespeeld. Na de Tweede Wereldoorlog was Nederland juridisch niet verplicht om de achterstallige salarissen uit te keren. Dit tot grote en blijvende onvrede in de Indische gemeenschap.
Staatssecretaris Martin van Rijn (Oorlogsgetroffenen) kwam daarom – op morele gronden – in 2015 met de eenmalige uitkering.
Nabestaanden zijn ontevreden omdat de regeling alleen geldt voor de allerlaatste nog levende getroffenen. Enkele honderden backpay-aanvragen zijn afgewezen omdat mensen al waren overleden.
View original post 133 woorden meer
Aan de weduwen van indonesische moordenaarsbendes die konden worden gegrepen en terechtgesteld, zijn inmiddels wel ruime schadevergoedingen verstrekt door de Nederlandse overheid. Volgens ontvangen geruchten moesten deze weduwen dit geld overigens weer afstaan aan onbekend gebleven personen. Dat de laatste paar honderd overlevende Nederlands-Indische mensen nu een fooi wordt toegekend als een soort afkoopsom van een gewetenloze overheid is alleen maar een loos gebaar om later te kunnen beweren, dat alles “keurig is afgedaan”.