Het mono­culturalisme van de PvdA

Fascinerend hoe de geschiedenis zich op sommige punten kan herhalen. Ook de houding ten opzichte van migranten in de jaren vijftig is in wezen niet veel veranderd met de huidige tijd.
Nederland emigratieland in de jaren vijftig: Er gingen meer Nederlanders naar het buitenland (Australië, Canada, Nieuw Zeeland, VS en Zuid-Afrika), dan er binnenkwamen, (grote aantallen Indische-Nederlanders). De angst voor een te groot aantal immigranten / repatrianten, (in o.a. het ‘beruchte’ rapport Werner gememoreerd), wordt door deze cijfers ook ontkracht.

MO

Afgelopen weekend verscheen een controversieel stuk in De Telegraaf met als titel ‘De PvdA wijst migranten als automatische bondgenoot af’. Het ging over de multiculturalisme paragraaf van het recente PvdA-rapport, geschreven door Paul Depla. Op Twitter ging het verhaal rond dat De Telegraaf de dingen uit zijn verband heeft gerukt en uit context heeft geciteerd. Dat is ten dele waar. Bij het lezen blijkt het rapport op dit thema subtieler en bovenal voorzichtiger te zijn geformuleerd dan wat De Telegraaf ervan heeft gemaakt. Maar er zit wel degelijk eenzelfde monoculturele lijn in.

Ik heb er drie alinea’s uitgelicht. Hier de eerste:

“Juist waar het gaat over de multiculturele samenleving is het gevoel ontstaan dat de terechte emancipatie van de migranten, leidt tot een aantasting van verworven rechten en vrijheden. Want gaat het erom de rechten en vrijheden van migranten te versterken? Of betekent de emancipatie van migranten vooral dat…

View original post 767 woorden meer

Dit bericht werd geplaatst in Dekolonisatie, Indische Kwestie, Migranten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s