In krijgsgevangenschap: dagen rond de capitulatie van Japan

Uit het dagboek van mijn vader

In het kamp werd begin augustus ’45 steeds duidelijker dat er iets stond te gebeuren, zo lees ik in het dagboek. De dagelijkse voeding varieerde steeds sterker. Amerikaanse “Flying Fortes” vlogen over het kamp zonder aangevallen te worden. Ongehinderd door met stokken slaande jappen kon men deze luchtparade in stilte aanschouwen. Steeds vaker luchtbombardementen op afstand.
Hilfman, de kampcommandant, meldt dat de vertegenwoordigers van alle nationaliteiten een brief voorgelegd krijgen aan de Britse regering ter tekening om aan wapenstilstand te adviseren. Er wordt gedreigd voor zware straffen als niet wordt getekend. Er wordt veel geslagen.

Wat er die laatste dagen voor de capitulatie en de dagen erna afspeelde, lees ik in het dagboek van mijn vader. Het geeft een beeld van toenemende verwarring bij de jappen en toenemende opluchting bij de krijgsgevangenen. De gevangenen hadden in deze dagen in het geheel geen notie van de verwoesting van Hiroshima en Nagasaki door atoombommen. De jappen in het kamp wel en dat bleek ook uit hun gedrag.

POWaug1a_667x864
POWaug2a_658x950
POWaug3a_665x948
POWaug4a_639x921.jpg
POWaug5a_668x819
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Familiegeschiedenis, Herdenking, Indische Kwestie, Japanse bezetting in Azië, Persoonlijke geschiedenis en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op In krijgsgevangenschap: dagen rond de capitulatie van Japan

  1. Pingback: In krijgsgevangenschap: dagen rond de capitulatie van Japan | De Indische kwestie

  2. dochterlief80 zegt:

    Ik kom net uw blog tegen via Twitter: wat ontzettend bijzonder dat u het dagboek van uw vader heeft en er zo open over schrijft. Hopelijk heeft het ooit het gewenste effect. Het verhaal van uw vader is ook het verhaal van mijn opa en ik heb hem ooit beloofd erover te schrijven – althans, over de familie- alleen er is zoveel dat ik niet weet. Vandaar dat dit soort blogs mij enorm fascineren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s