Doe geen recht buiten het recht om!

Henk Harcksen interviewde op 8 juni 2018 rechtsfilosoof Wouter Veraart over enkele vraagstukken die in verband staan met de Indische Kwestie: koloniaal onrecht, historisch onrecht en de Backpay-regeling. Wezenlijke vragen komen aan de orde zoals “Hoe lang ga je door met het repareren van historisch onrecht?” en  “Waarom kiest de Nederlandse Regering voor de rechtsfiguur van een buitenwettelijke regeling?” Veel rechtszaken over de Backpay-regeling struikelen over het door de Centrale Raad van Beroep van toepassing verklaren van de buitenwettelijke regeling.

In het interview komen verschillende perspectieven in beeld die een ander juridisch licht werpen op de Indische Kwestie zoals deze tot nu toe gangbaar is in de processen die gevoerd zijn naar aanleiding van de Backpay-regeling.

Belangrijk om deze perspectieven te betrekken in de huidige politieke discussies in de Tweede Kamer. Het roept vragen op zoals Is de Backpay-regeling een genoegdoening? Is de buitenwettelijke regeling die door de regering van toepassing is verklaard op de Backpay-regeling een middel dat ten onrechte voorkomt dat een beroep kan worden gedaan op jurisprudentie?

Het interview is gepubliceerd in het boek “Blauwe Brieven – Indische Ontrechting” van Henk Harcksen. Dit boek is op 29 november 2019 verschenen. Prijs: € 26,- (incl. verzendkosten) Te bestellen via harcksenhenk@gmail.com

Dit bericht werd geplaatst in Indische Kwestie, Ontrechting en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Doe geen recht buiten het recht om!

  1. Ronny Geenen zegt:

    Wat een artikel! Heb het helemaal gelezen. Alleen dat al viel niet mee. Het staat er vol van contradicties. Algemeen gesproken werd er gehandeld ” Zo de wind waait, zo waait ons jasje”. Alleen een staat kan zich zo krom praten. Een burger hoeft dat niet te proberen.
    In wezen zie ik ook de 17de eeuw zo. De gouden eeuw of een rovers eeuw!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s