Zin en onzin over de Backpay-kwestie

Nog niet is bij iedereen duidelijk wat de Backpay-kwestie precies behelst. Vandaar deze bijdrage om het een en ander wat verder toe te lichten.

In de Groene Amsterdammer van 4 maart stond in een artikel de volgende zinsnede:

“Ook strijdt de Indische gemeenschap nog steeds voor onbetaald loon met betrekking tot de werkzaamheden gedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog in Azië”

Een week later een vergelijkbare zin in de NRC :

 “Decennialang hebben Indische Nederlanders moeten strijden voor de ‘backpay’ en voor rechtsherstel: de uitbetaling van achterstallige salarissen en pensioenen van hun (groot)vaders – Indisch overheidspersoneel, ambtenaren of militairen – voor hun diensten tijdens de oorlog, een strijd die tot nu toe geen erkenning heeft opgeleverd.”

Pijnlijk om te constateren dat de Backpay-kwestie kennelijk niet goed op het netvlies staat van deze wetenschappers. Ik vermoed dat zij niet de enigen zullen zijn.

Op de manifestatie van 8 maart op de Dam in Amsterdam heb ik persoonlijk met een foto van mijn vader rondgelopen en daarbij een rekening in beeld gebracht van het nooit uitbetaalde soldij over 42 weken als krijgsgevangene in Japan, geïndexeerd cf. CBS indexen.

Tijdens en na de oorlog is door de Nederlandse regering over de bezettingstijd het salaris ten volle uitbetaald aan:

 • Het personeel van de Nederlandse Marine, dat in Japanse krijgsgevangenschap was gehouden; dit personeel kreeg achteraf volledige uitkering van tractementen en gages;
 • Het personeel van het KNIL dat in Duitse krijgsgevangenschap was geraakt: volledige uitbetaling van salaris en soldij, met inbegrip van vaste toelagen;
 • Met verlof zijnde Nederlands Indische ambtenaren;
 • Nederlandse zeelieden in Azië door de Japanners geïnterneerd;
 • De Nederlandse dienstplichtigen en oorlogsvrijwilligers uit Zuid-Afrika, die met het KNIL in Japanse krijgsgevangenschap vast zaten.

De salarissen / soldij aan het KNIL in Japans krijgsgevangenschap werden niet uitbetaald. In plaats daarvan werd een Commissie Achterstallige Betalingen (CAB) ingesteld (19 juni 1946): .

De ingestelde Commissie Achterstallige Betalingen komt eenstemmig tot de conclusie dat uitsluitend sprake kan zijn van Backpay van vol salaris. De Nederlandse regering stelde zich echter op het standpunt dat de schade niet kan worden afgewenteld op de overheid doch op de bezetter (Japan) moest worden verhaald.

Resultaat: salarissen/soldij over de periode in krijgsgevangenschap zijn nooit uitbetaald, met uitzondering van de eerder genoemde 5 personeelscategorieën.

Conclusie:

Backpay heeft niets te maken met onbetaald loon met betrekking tot de werkzaamheden door de krijgsgevangenen, noch met niet uitbetaling voor hun diensten tijdens krijgsgevangenschap.

bronnen:

E. van Witsen, Krijgsgevangenen in de Pacific-oorlog (1941-1945), 1971, uitgeverij T. Wever, Franeker;

Hans Meijer, Indische Rekening, Indië, Nederland en de backpaykwestie 1945-2005, 2005 NIOD;

Henk Harcksen, Blauwe Brieven – Indische Ontrechting, 2019.

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Backpay, Indische Kwestie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Zin en onzin over de Backpay-kwestie

 1. mevrouw Beltman-Husmans zegt:

  Ik kan me nog vaag herinneren dat mijn vader in de jaren ’70 enkele duizenden guldens kreeg. Bij navraag bij het ministerie (2018-2019) kreeg ik als antwoord dat, omdat Pakanbaru (Sumatra) toentertijd Nederlands grondgebied was, kreeg hij geen uitkering voor zijn internering, maar de mensen die buiten Indië geïnterneerd waren, wel. Het had iets met herstelbetalingen te maken.

 2. R Geenen zegt:

  Duidelijk. Dank je wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s