Hoe een Javaanse dolk de worsteling van Nederland met zijn koloniaal verleden illustreert

Een informatieve maar ook onthutsende blog van Caroline Drieënhuizen over de jarenlange weigerachtigheid van de Nederlandse Staat om buitgemaakte voorwerpen uit de koloniale tijd terug te geven aan Indonesië.
De teruggave van de kris van Diponegoro en de berichtgeving daarover, zo concludeert Caroline, tonen aan hoezeer Nederland worstelde, en nog steeds worstelt, met het koloniaal verleden en de consequenties daarvan. Het besef dat een deel van de uit Indonesië stammende collecties niet zo vanzelfsprekend thuishoren in Nederland en dat de voormalige kolonie een gelijkwaardige partnerstaat is met recht op zijn eigen erfgoed, lijken maar langzaam door te dringen.

Koloniaal verleden, voortdurende erfenis. Indonesië en Nederland

Begin deze maand, op 4 maart 2020, verscheen een jubelend persbericht. Verschillende, bescheiden, krantenartikelen volgden: ‘Nederland geeft dolk van Javaanse verzetsheld terug aan Indonesië’ en: ‘Zoekgeraakte dolk Javaanse verzetsheld gevonden’. Het lijken neutrale, weinig politieke koppen, maar dat zijn ze niet. De krantenkoppen en inhoud van de artikelen over de Javaanse dolk, een kris, zijn decennialange ‘verdwijning’ en recente teruggave zijn illustratief voor de algehele moeizame, door politiek en nostalgie gedomineerde omgang van Nederland met zijn koloniaal verleden.

View original post 1.058 woorden meer

Dit bericht werd geplaatst in Dekolonisatie, Indonesië en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s